Sfinții Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2023: Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Pe 30 ianuarie 2023 este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Aceasta este ziua aleasă pentru a-i sărbători pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce e bine să faci în această zi?

Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 30 ianuarie 2023, aceasta fiind ultima sărbătoare importantă, cu cruce roșie, a acestei luni.

Iată ce e bine să faci de Sfinții Trei Ierarhi, dar și ce lucruri sunt interzise.

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți pe 30 ianuarie 2023. Ce tradiții și obiceiuri se respectă?

În bisericile ortodoxe, pe data de 30 ianuarie 2023 sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Este vorba despre o sărbătoare care are o importanță majoră în religia creștină, motiv pentru care a fost însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Astfel, există unele tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă pentru a avea parte de noroc, sănătate și fericire. Ce e bine să faci de Sfinții Trei Ierarhi?
De Sfinții Trei Ierarhi, pe 30 ianuarie 2023, se spune că este bine să se facă pomenirea morților. Se dau de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți. De obicei, pachetele se sfințesc de către preot în timpul slujbei, iar apoi se împart celor nevoiași.

Se spune că este bine ca în această zi să fie dată de pomană și o lumânare. Există credința că cei care dau de pomană o lumânare vor avea parte de o viață luminoasă și vor reuși să găsească mereu calea cea dreaptă.
Fetele care își doresc să își întâlnească alesul și care vor să aibă o căsnicie fericită obișnuiesc să țină post în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi, pe 30 ianuarie 2023.

Tradiția spune că începând cu ziua de 30 ianuarie 2023, vremea începe să se schimbe și că apar primele semne ale primăverii. Se spune că dacă streșinile curg în această zi, primăvara va fi friguroasă, iar dacă va fi ger, atunci înseamnă că vara fi călduroasă.

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce nu e bine să faci pe 30 ianuarie?

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Astfel, în această zi nu se muncește. Sunt interzise pe 30 ianuarie toate treburile casnice, nu se calcă, nu se spală și nici nu se coase. Nu se fac treburi în gospodărie.

Pe 30 ianuarie sunt interzise certurile, nu se spun vorbe urâte, ci este un moment în care ar fi bine ca cei care s-au certat cu cei dragi să facă primul pas spre împăcare.

Un alt lucru interzis este împrumutarea obiectelor din casă. Se spune că în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi nu e bine să fie înstrăinate lucruri din casă pentru a nu avea pagube materiale.

Cine au fost Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur?

Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt sărbătoriți împreună în luna ianuarie. Praznicul dedicat celor trei sfinți pică mereu la dată fixă, mai exact pe 30 ianuarie. Cei trei sfinți sunt sărbătoriți împreună pentru a le demonstra credincioșilor că niciunul dintre ei nu este mai presus și că fiecare și-a demonstrat credința în Dumnezeu, la momentul potrivit.În trecut, în popor apăruse o dispută între oameni cu privire la importanța fiecărui sfânt în parte, astfel că Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au apărut în visul episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous, cerându-i acestuia să îi serbeze pe toți trei în aceeași zi pentru a pune punct acestui conflict. Astfel a luat naștere sărbătoarea dedicată Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *