A murit unul dintre cei mai importanţi critici de teatru din România

Criticul de teatru George Banu a murit, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani, a anunțat Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii. Teatrologul, născut la Buzău în 1943, locuia la Paris.

“Cu adâncă tristeţe am primit vestea că marele om de teatru George Banu a murit astăzi, 21 ianuarie. A fost o onoare să îl cunosc pe cel a cărui voce a fost, în teatrul românesc şi european, printre cele mai respectate şi apreciate, un exemplu profesional demn de urmat pentru noi. George Banu a avut o activitate impresionantă şi se situează în panoplia marilor personalităţi ale acestui popor, care prin toată munca lor au onorat cultura română, iar nouă ne rămâne datoria de a-i cinsti memoria aşa cum se cuvine! Condoleanţe familiei şi tuturor celor apropiaţi! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
Informația a fost confirmată și de Institutul Cultural Român.

„Ne luăm rămas bun de la George Banu, reputat scriitor, teatrolog și profesor universitar stabilit la Paris, membru de onoare al Academiei Române din 2013.

Cu o bogată activitate didactică și editorială dedicate teatrului și o înclinație deosebită pentru estetica și teoria spectacolului, poetica teatrală sau istoria teatrului, George Banu a fost distins de-a lungul timpului cu numeroase premii și titluri academice sau de stat. Institutul Cultural Român i-a acordat, în martie 2018, Premiul de excelenţă în arte şi cultură”, a scris Institutul Cultural Român. Critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale, George Banu s-a născut la Buzău şi a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, secţia de Teatrologie-Filmologie. Stabilit în Franţa, a fost profesor de teatrologie la Sorbona, dar a predat şi în Belgia, la Universitatea Louvain la Neuve. A fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001) şi director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000). Din martie 2013 a devenit membru de onoare al Academiei Române şi a fost membru al UNITER. A primit numeroase distincţii şi premii, fiind Cavaler al Arts et des Lettres (1989), Cavaler al Palmes académiques, Cavaler al Meritului Naţional,

Ofiţer Ordre des Arts et des Lettres. Totodată, este doctor Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene, iar din anul 2006 al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale”, Bucureşti. În anul 2012, a primit Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012.

Scrierile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene şi traduse în numeroasele limbi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *