Omicron infectează oamenii mai ușor Noua variantă a coronavirusului, Omicron, pune țările din întreaga lume în alertă și determină interzicerea zborurilor din Africa.
Agenția de sănătate a ONU cere ca granițele să rămână deschise și ca țările care fac schimb de informații să nu fie penalizate.
Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să răspundă la întrebările ridicate de noua variantă a coronavirusului: este mai transmisibil, mai letal sau poate scăpa de anticorpii generați de vaccin saude trecerea prin boala.
Africa de Sud a informat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre noua variantă, iar datele timpurii sugerează că aceasta noua forma are un grad de reinfectare mare.
OMS a clasificat-o drept „variantă de îngrijorare”. Multe țări din întreaga lume au restricționat călătoriile din țările din Africa de Sud.
„ Nu este încă clar dacă Omicron este mai transmisibil (adică se răspândește mai ușor de la persoană la persoană) în comparație cu alte variante, inclusiv Delta”, notează ei.
Numărul persoanelor depistate pozitiv a crescut în zonele din Africa de Sud afectate de această variantă.
Omicron provoacă o boală mai gravă?
De asemenea, nu se știe încă dacă Ómicron provoacă o boală mai gravă decât alte variante. „Deși datele preliminare sugerează că există o creștere a ratelor de spitalizare în Africa de Sud, aceasta se poate datora creșterii numărului total de persoane care se infectează, mai degrabă decât rezultatul unei infecții specifice cu Omicron”, explică ei.
În prezent, nu există informații care să sugereze că simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de cele ale altor variante.
Primii infectați care au fost depistați au avut simptome ușoare, dar erau studiate persoane tinere care in general tind să faca o forma mai ușoară.
Cu toate acestea, testele preliminare indică faptul că persoanele care au trecut deja COVID-19 s – ar putea infecta mai ușor cu Omicron în comparație cu alte variante de interes, dar există încă informații foarte limitate. „În următoarele zile și săptămâni vor fi mai multe informații despre Omicron”, se spune în declarația OMS.

Vor continua să protejeze vaccinurile? – Omicron infectează oamenii mai ușor ?
OMS colaborează cu oameni de știință din întreaga lume pentru a analiza impactul potențial al noii variante asupra eficacității vaccinurilor.
Cu toate acestea, Organizația repetă că „vaccinurile rămân esențiale pentru reducerea bolilor grave și a mortalității”.
Testele PCR continuă să detecteze infecția, inclusiv cu varianta Omicron. Sunt în curs de desfășurare studii pentru a vedea dacă afectează alte tipuri de teste, inclusiv testele de detectare rapidă a antigenului.
În ceea ce privește tratamentul, corticosteroizii și blocanții receptorilor IL6 vor continua să fie eficienți pentru gestionarea pacienților cu COVID-19 sever.
Alte tratamente vor fi evaluate pentru a vedea dacă sunt încă la fel de eficiente, având în vedere modificările unor părți ale virusului în varianta Omicron.

Păstrați granițele deschise
Întrucât un număr tot mai mare de țări au impus interdicții de zbor națiunilor din sudul Africii din cauza preocupărilor legate de varianta Omicron, filiala regională a OMS le-a îndemnat să se bazeze pe știință și să respecte reglementările internaționale de sănătate care cer ca „granițele să rămână deschise”.
Deși restricțiile de călătorie pot ajuta la „reducerea” răspândirii coronavirusului, „acestea pun o povară grea asupra vieților și economiilor” , a spus agenția într-un comunicat publicat duminică.
Dacă se aplică restricții
„Dacă se aplică restricții, acestea nu trebuie să fie invazive sau intruzive și trebuie să aibă o bază științifică, în conformitate cu Regulamentul Internațional de Sănătate,care este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic de drept internațional recunoscut de peste 190 de națiuni”, a subliniat OMS.
Săptămâna aceasta, țările vor participa la o sesiune specială a Adunării Mondiale a Sănătății, găzduită de OMS, pentru a discuta despre cum să se pregătească mai bine în mod colectiv pentru pandemii și să reacționeze la acestea.