Noul cancelar al Germaniei Olaf Scholz

Noul cancelar al Germaniei Olaf Scholz, in varsta de 63 de ani a depus jurământul  către Parlamentul Federal (Bundestag), la două luni și jumătate de la  alegerile generale  și după un proces de negocieri de succes în căutarea partenerilor guvernamentali.

Noul cancelar al Germaniei Olaf Scholz

Olaf Scholz in varsta de 63 de ani, vicecancelar și ministru de Finanțe în ultima mare coaliție, a depus jurământul de către Parlamentul Federal (Bundestag), la două luni și jumătate de la alegerile generale și după un proces de negocieri în căutarea partenerilor de guvernare.

Plenul Bundestag-ului (camera inferioară a Parlamentului german)a votat iar rezultatul a fost:  395 de voturi pentru, față de 303 împotrivă și 6 abțineri .

Scholz și-a primit apoi actul de numire la Palatul Bellevue, sediul președinției. Apoi s-a întors la Bundestag pentru depunerea jurământului.

Ovație pentru Angela Merkel

La începutul ședinței, președintele Bundestag-ului, social-democratul Bärbel Bas, a salutat-o ​​pe Angela Merkel aceasta find asezata in tribuna unde sa bucurat de toate ovatile primite.

Merkel nu a participat la vot în calitate de deputat pentru că și-a părăsit locul, așa că nu a putut fi prima care să-și felicite succesorul, așa cum se procedeaza de obicei.

"Ovație

Se încheie cei 16 ani ai erei Angela Merkel, în care social-democrații au făcut parte dintr-o mare coaliție în prima, a treia și a patra legislatură, în timp ce liberalii au fost parteneri în a doua. Merkel a asigurat că acum se va dedica odihnei și relaxarii.

Felicitări lui Scholz

Felicitările internaționale ajung deja la noul cancelar. Președintele Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen , speră că ambele puteri pot lucra „pentru o Europă mai puternică”.

Președintele francez  Emmanuel Macron i-a mulțumit lui Merkel pentru „lecțiile sale de istorie, pentru că a făcut atât de mult pentru noi si comunitatea europeana.

Lui Scholz îi spune: „Urmeaza sa scriem impreuna o noua istorie, pentru francezi, pentru germani si pentru intreaga europa”.

La rândul său, președintele rus  Vladimir Putin a asigurat că dorește relații „constructive” cu Scholz.

Din  China , președintele Xi Jinping și-a arătat disponibilitatea de a ajunge la un „nou nivel de relații” cu ministrul de externe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *