Internetul în Cuba: o nouă eră pentru demonstrații?

Internetul în Cuba: o nouă eră pentru demonstrații?

Internetul în Cuba: Expansiunea internetului în Cuba a fost mult mai lentă decât în ​​alte părți ale lumii datorită sistemului politic care guvernează insula, unde serviciile sunt reglementate de Stat.

Cu toate acestea, in anul 2013 guvernul cubanez a instalat internetul cu fibră optică pe insulă, accesibil prin așa-numitele telepuncte -cibercafe-uri- și în zonele Wi-Fi din piețele publice, care a început o nouă eră în comunicare permițând pentru prima dată aparitia rețelelor sociale și contactul cu media internațională.

Acest lucru a avut implicații în sfera socială, politică și în alte sfere, iar rolul său este incontestabil în momentul istoric pe care îl trăiește Cuba.

Internetul de pe insulă nu este cunoscut pentru că este rapid sau ieftin , dar acoperirea sa îmbunătățit de atunci. În 2013 28% din populația din Cuba a folosit internetul în timp ce pentru 2019 (cele mai recente date de la Banca Mondială) indicatorul era deja la 68%, la același nivel cu întreaga zonă a Americii Latine și Caraibe .

Pentru Ted A. Henken, editor al cărții „ Revoluția digitală a Cuba ” și profesor de sociologie și studii latino-americane la Universitatea City din New York (CUNY), cea mai obișnuită utilizare a internetului în Cuba este încă divertismentul, dar acum poate vedea din ce în ce mai mult o utilizare politică și socială.

Lupta cubanezilor inpotriva regimului.

Cea mai recentă dovadă a utilizărilor politico-sociale ale tehnologiei în Cuba a avut loc în luna iulie a acestui an când mii de oameni au ieșit să manifeste din cauza crizei economice și a penuriei de alimentate cat si impotriva restrictilor generate de pandemia covid-19. .

Au fost cele mai mari demonstrații de pe insulă din ultimele decenii, iar rețelele de socializare au jucat un rol principal în difuzarea imaginilor și videoclipurilor  mass-media precum Facebook.

Internetul în Cuba – O situație critica 

Extinderea protestelor de către mass-media digitală a atins un asemenea nivel în iulie încât au existat rapoarte despre o întrerupere a internetului care ar fi fost ordonată de guvern, ceea ce i-a împiedicat pe cubanezi să mai distribuie imagini cu demonstrații.

Henken a indicat că se așteaptă la o nouă întrerupere pentru protestele care sunt planificate pentru 15 noiembrie.

Important: Cum sa rulezi aplicatii Android pe Windows 10.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *