America Latină exclusa de la forumul mondial pentru democrație

America Latină exclusa de la forumul mondial pentru democrație (și ce spune Biden despre politica SUA în regiune)

O promisiune din partea lui Biden

În total, opt țări din America Latină și Caraibe au fost excluse de la convocarea reuniunii: pe lângă Bolivia, Cuba, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua și Venezuela.

Summitul este o promisiune de campanie a lui Biden, care a cerut apărarea democrației într-un context global de amenințări la adresa acesteia.

O promisiune din partea lui Biden

O promisiune din partea lui Biden

Mai multe țări din alte regiuni au fost de asemenea excluse de la întâlnire inclusiv China și Rusia precum și aliații SUA din NATO cum ar fi Turcia și Ungaria , unde Washingtonul vede provocări democratice tot mai mari.

Scopul lui Biden este ca cei care participă la summit să își asume angajamentele de a face față provocărilor comune, de a respecta drepturile omului și de a lupta împotriva corupției.

Potrivit lui Shifter, era „total de așteptat” ca Cuba, Venezuela și Nicaragua să fie lăsate în afara întâlnirii, care în opinia sa și cea a Washingtonului sunt guvernate de „dictatori”.

„Ceea ce mă surprinde și este greu de explicat este motivul pentru care sunt excluse cele trei țări din Triunghiul de Nord al Americii Centrale , având în vedere importanța acelor țări pentru Statele Unite”, a explicat el.

Într-adevăr, Biden a căutat să colaboreze cu Guatemala, Honduras și El Salvador pentru a stopa cauzele emigrării în SUA, cum ar fi corupția, violența și sărăcia.

Triunghiul de Nord al Americii Centrale

În timp ce Casa Albă este îngrijorată de provocările la adresa democrației din acele țări, Shifter a susținut că „nu sunt dictaturi: au guverne corupte și orice altceva, dar sunt și alte guverne corupte care sunt incluse” în listă.

„Un alt caz care atrage atenția este excluderea Boliviei și invitația către Brazilia, care are indicatori mai mult sau mai puțin similari ai democrației ”, a spus el.

În ultima evaluare anuală a libertăților civile și a drepturilor politice pe țări realizată de Freedom House, un ONG cu sediul în Washington, Bolivia a obținut 66 de puncte dintr-un posibil 100, mai mult decât alte țări din regiune invitate la summit precum Paraguay ( 65), Columbia (65) sau Mexic (61).

Aceste țări au intrat în categoria națiunii „parțial libere”.

Brazilia este listată ca țară „liberă”, dar a pierdut puncte în clasament în ultimii ani, iar președintele ei, de extremă dreapta Jair Bolsonaro, a fost acuzat de critici de erodarea democrației.

Nicio democrație nu este perfectă

Întrebat despre criteriile folosite pentru convocarea și excluderea țărilor din aceasta adunare, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a evitat să confirme sau să respingă anumite criterii.

„Acest summit își propune să includă o listă diversificată din punct de vedere regional și socio-economic de democrații emergente și bine stabilite”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru BBC Mundo.

Și a recunoscut că „nicio democrație nu este perfectă”.

America Latină exclusa de la forumul mondial pentru democrație
America Latină exclusa de la forumul mondial pentru democrație

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *